Изкуство Литература Незавършеният роман на един мечтател

balgari.bg

Незавършеният роман на един мечтател

altЛюбен Дилов e роден на 25 декември 1927 г. в Червен бряг.
Завършва Софийския университет със специалност български език и литература. Още като студент публикува разкази във в. "Народна младеж", от 1951-ва печата и очерци.
Дебютната му книга е озаглавена "Гълъби над Берлин", излиза през 1952 г. и в нея авторът споделя спомени от годините на детството, прекарани в германската столица.
Когато писатели като Георги Илиев и Емил Коралов са забравени, а Светослав Минков е принуден да се отрече от диаболичните си творби, Любен Дилов "пробива" негласното вето над фантастиката. Това става през 1958-а с първия му научнофантастичен роман "Атомният човек", по-късно преработен от автора.
Следващите произведения на Любен Дилов стават все по-зрели и в художествено, и в социално-нравствено отношение. Неговите герои си задават общочовешки въпроси, в проблемите им се оглеждат социални, битийни, исторически и културни дадености. В "Парадоксът на огледалото" под маската на фантастичното се обсъждат темите за социалната удовлетвореност на индивида. В "Пътят на Икар" на преден план са човешките преживявания на героя, а не приключенията му. В "Двойната звезда" основното е не завръщането от Космоса, а моралният избор, който чака на Земята главния герой. В "Незавършеният роман на една студентка" пресичането на времеви и пространствени пластове е обилно подправено от изискания тънък хумор на фантаста.
И в по-късните произведения на Любен Дилов фантастичното си остава начинът да се "освети" реалното.
Повече от трийсет негови книги са преведени на над десет езика с общ тираж над 1 100 000 екземпляра.
Любен Дилов е учредител на наградата за българска фантастика "Гравитон".
Писателят почина на 10 юни 2008 г.

Изчерпателна библиография на Л. Дилов ще откриете тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google