Изкуство Литература "Съвършено разлистена"

balgari.bg

"Съвършено разлистена"

altОстаналата вечно млада феноменална българска поетеса Петя Дубарова е "съвършено разлистена" (както пише в едно свое късно стихотворение) като лирически талант още когато е дете. 11-годишно, момичето реди искрени, красиви, неочаквано богати като образност стихове.
Петя е родена на 25 април 1962 година в Бургас, в семейството на Мария и Стайко Дубарови. Майка й е учителка, тя помага на момичето и го напътства още при първите му стъпки в поезията.
Творби на Петя излизат във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж", в списанията "Родна реч" и "Младеж", нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков. През 1978 година участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров "Трампа". Учи в английската езикова гимназия в Бургас, което е нейна мечта.
Съучениците й я помнят като лъчезарна, общителна и добра приятелка. Свири на китара, пее, забавлява се с момчетата и момичетата от морския град. Чувствителна до болка, лесно ранима и с душа, отзивчива за всяко външно въздействие, Петя определя себе си като "извънредно щастлива", щастието е нейната "среда", атмосферата, която диша.
И няма как да е иначе - в нейните стихове лятото е с боси крака, зимата "размята снежни сребърни коси", морето е "развихрено, възторжено и младо", сърцето на врабчето отронва стон, а вестниците строго изопват тъкан, когато трябва да съобщят за война. Само щастлив в безбрежното си търсене дух може да пресътвори българското слово така, че то да зазвучи непознато-песенно, учудващо-новаторско.
През краткия си живот Петя Дубарова твори стихове, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години на миналия век със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художествената интерпретация.
Несъгласието си с пошлостта, с битовостта, с бездуховността Петя изразява дръзко не само с лириката си, но и чрез трагичния си избор да си отиде от тоя свят, ненавършила 18 - на 4 декември 1979 г.
Единствената й стихосбирка "Аз и морето" е издадена посмъртно през 1980 година. Няколко години по-късно от печат излиза и книгата "Най-синьото вълшебство", в която е събрано цялото творчество на Петя. Сборникът сидиржа писмата и дневника на младата поетеса.
Песни по стихове на Петя Дубарова са писали Тончо Русев, Стефан Диомов, Кирил Аврамов.
Къщата, в която Петя е живяла, е превърната в музей. Той отваря врати за почитателите на яркия като комета талант на 7 август 1995 г.
Автор на спектакъла "Разгневена нестинарка" - по стихове и писма на Петя и спомени за нея, е съученичката й и нейна приятелка Елена Начева-Лафазанова, а стихове на Петя са публикувани на www.slovo.bg.
На нейно име се провежда литературен конкурс.

Посетете музея на Петя тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google