Изкуство Литература "Унесено се вглеждах в небесата..."

balgari.bg

"Унесено се вглеждах в небесата..."

altДора Габе е родена на 28 август 1888 година в село Харманлък, дъщеря е на публициста Петър Габе, преселник от Русия.
Дора завършва гимназия във Варна (1903), сле дкоето се записва да изучава естествени науки в Софийския университет (1904). Година по-късно заминава да следва френска филология в Женева и Гренобъл.
След връщането си в България преподава една година френски език в Добрич. От 1911-а до 1932-а Дора Габе и съпругът й Боян Пенев пътуват много и пребивават в Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Великобритания. През 1925 година Министерството на народната просвета възлага на поетесата да редактира (съвместно със С. Андреев) поредицата "Библиотека за най-малките". Редактор е и на детското списание "Прозорче".
Дора Габе е сред учредителите на Българо-полския комитет (1922), на Българския ПЕН-клуб (1927) и негова дългогодишна председателка, съветничка по културните въпроси в посолството ни във Варшава (1947-1950), представителка на България в международните конгреси на ПЕН-клубовете, в международните срещи на писатели, преводачи и дейци на културата.
Първата публикация на Дора Габе е през 1900 година, тогава в списание "Младина" излиза нейното стихотворение "Пролет". Но истинският й творчески дебют са стихотворните цикли, поместени в списанията "Мисъл", "Демократически преглед" и "Ново общество" през 1905-1906 година. От началото на второто десетилетие до края на 30-те години Дора Габе публикува стихове за възрастни и деца, пътеписи, разкази, импресии, отзиви за театрални постановки и концерти, статии по въпроси на чуждестранната и българската литература. Нейни творби излизат в списанията "Съвременна мисъл", "Златорог", "Демократически преглед", "Листопад", "Изкуство и критика" и др. и във вестниците "Слово", "Епоха", "Вестник на жената", "Свободна реч", "Зора", "Женски глас", "Съвременник" и др. Печата в детските периодични издания "Светулка", "Детска радост", "Другарче", "Росица", "Славейче".
Първата лирична стихосбирка на Дора Габе - "Теменуги", е в духа на станалия популярен в началото на двайсети век сецесионен сантиментализъм, влияние върху творбите й от този период оказва и символизмът. "Теменуги" е създадена с редакторската намеса на П. К. Яворов (в някои случаи - с неговото съавторство), а съставител на стихосбирката е Боян Пенев.
С книжките на Дора Габе за деца и юноши израстват поколения българчета от 20-те до 60-те години на миналия век. Нейни преводи на Адам Мицкевич, Мария Конопницка, Юлиуш Словацки, Владислав Реймонт, Ян Каспрович, Хенрик Сенкевич, Витеслав Незвал, Карел Чапек, Самуел Маршак, Янис Рицос и много други обогатяват нашата литература.
Дора Габе умира на 16 ноември 1983 година в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google