Изкуство Литература Космополитът от Града на стоте войводи

balgari.bg

Космополитът от Града на стоте войводи

altПисателят Атанас Славов се ражда в Сливен на 25 юли 1930 година.
Учи в Американското основно училище в София до закриването му през 1941-ва, по време на войната - до ноември 1944-та, семейството му е евакуирано в Сливен. Славов завършва гимназия в столицата, а през 1953 г. - английска филология в СУ.
От 1953 до 1965 година Атанас Славов води курсове по руски език, работи като библиотекар в Народната библиотека, участва в предавания на Радио София за чужбина, занимава се с картография на Родопите, а през 1961-1971-ва води семинар по английска литература в СУ.
През 1965 година защитава кандидатска дисертация на тема "Функции на ритъма в художествената стихова реч" в Института за литература при БАН.
През периода 1966-1976 е научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН, където основава секция по дизайн и участва в проблемна група за изучаване на българските приложни изкуства. От 1974-та е старши научен сътрудник по фолклор и теория на изкуствата и фолклора.
Като изпълнителен секретар на проекта "Основни насоки на световната култура до 2000 година" към БАН Славов заминава за САЩ, където през 1975-1976-а работи в Отдела за международни научни изследвания и обмен в Ню Йорк. През 1976 се установява в САЩ.
В България го осъждат като невъзвращенец.
В чужбина писателят работи най-напред като автор на свободна практика в Радио Свободна Европа и Би Би Си - Лондон (1978), в Център "Удроу Уилсън", където се занимава с проблемите на източноевропейските култури (1979), в Държавния департамент във Вашингтон като инструктор по български език (1980-1983), в Центъра за езикови научни изследвания, Мериленд, през 1983 и в Радио "Гласът на Америка" като сценарист, редактор и диктор.
Атанас Славов е много продуктивен автор. Още преди да напусне България, пише стихове, научна фантастика ("Факторът Х", "По голямата спирала"), изкуствоведски изследвания ("Сливен. Градът на сукното и барута", "Жеравна. Медни съдове", "Дърворезбите на Роженския манастир". Издал е монографии за Теодосий Търновски, за Патриарх Евтимий и за Григорий Цамблак, автор е и на произведения за деца и сценарии за анимационни документални и пълнометражни филми.
Като преводач дава ва българския читател творби на Дикенс, Греъм Грийн, Уилям Сароян, Колридж и др.
В САЩ Славов започва да пише мемоарите си. Те прозвучават на български, четени от самия автор, в 52 седмични предавания на Радио "Свободна Европа" със заглавие "Пътеки по магистралите" (1978-1979).
В Америка Атанас Славов основава и издателство.
През 1986 година публикува спомените си на английски и книгата получава награда за най-добра автобиография на годината. Печата стихове и сатирична проза.
Роденият под Сините камъни интелектуалец посвещава много време на изучаване живота и учението на Петър Дънов. Обикаля местата, където Дънов е пребивавал по време на следването си в Америка. В архива си има солидна сбирка от материали върху живота на Учителя, теорията и практиката на дъновизма.
След 1989 г. писателят се завръща в България и се установява в родния си град Сливен. Тук издава много от книгите си, писани в чужбина. Дарява архива си на НБУ.
Атанас Славов ни напусна на 4 декември 2010-а.

Източник: www.nbu.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google