Изкуство Литература Накъдето му видят очите

balgari.bg

Накъдето му видят очите

altЯсен Антов се ражда на 14 март 1929 година.
Завършва право в СУ през 1952 г. Работи във вестниците "Народна младеж", "Поглед", "Ехо", "Стършел", на който е заместник-главен редактор, и др. Автор и водещ е на предаването "Гъливер" по Радио Франс Ентернасионал.
Освен словото, негова страст са и пътешествията. Антов е пътувал из Хималаите, Кавказ, Алпите, пустинята Гоби, Африка и из цяла Европа, бил е и отвъд Северния полярен кръг.
Прозата, публицистиката, хумористичните новели и разкази, пътеписите на Ясен Антов са превеждани в над 30 страни в света.
Сред най-известните му творби са "Моята дълга и тъжна история", "С чадър и пижама през Хималаите", "Накъдето ми видят очите", "Необикновени преживявания", "Приключенията на един пешеходец" и др.
Книгата му "Накъдето ми видят очите" е обявена за "Пътепис на столетието" в националния конкурс, посветен на 150-годишнината от рождението на Вазов.
През 2002 година Антов получава наградата "Чудомир" за хумористичен разказ. През 2005 година е удостоен със специалната награда за литература на в. "Труд" за разказа си "Един човек се радва". Носител е на орден "Св. Св. Кирил и Методий".
Ясен Антов почина на 9 октомври 2009 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с Ясен Антов помества вестник Сега"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google