Изкуство Литература Творец с трудна съдба

balgari.bg

Творец с трудна съдба

altПетя Караколева е родена на 28 май 1944 г. в град Хасково. Начално и прогимназиално образование завършва в Кърджали. През 1963 г. завършва Английската гимназия в Пловдив, а през 1971 г. - английска филология в Софийския университет. Работи като преподавател и преводач в Кърджали, Перник и София.
През 1978 г. Петя Караколева печели конкурс на Радио София и започва работа като редактор в Детска редакция. В радиото пише за рубриките "Добро утро, деца", "Ранобудно петленце", Радиосписание "Светулка", "Друмник-сладкодумник", "Хайде да играем", "Радиотатко", "Голямото междучасие", "Зайченцето бяло" и др. Създава и авторските сериали "Петьо, наречен Трошичката", "Крокодил-автомобил", "Комбинат за истински услуги", с която творба (по-късно превърнала се в първия роман приказка в българската литература "Най-златното злато") Комитетът за радио и телевизия се представя в Хелзинки, а "Крокодил-автомобил" получава награда от Фестивала за детски радиопредавания в Токио. Авторска заслуга на Петя Караколева е появата на оригиналния герой Ох Зъбчо. Едноименният сборник от приказки, песни, стихове, поеми и пиеса се превръща в 4-сериен филм - "Лунчо от Луната", реализиран като комбинация от игрално кино и анимация.
Едва 35-годишна, Караколева е пенсионирана по болест. Дните си осмисля с писане.
По "Сабята на щурчето", издадена на 7 езика, Петя Караколева създава моноспектакъл и куклена пиеса, а по поръчка на Киностудия "Бояна" - сценарий за анимационен филм.
По радиопредаванията й "Балкантон" издава плочите "Вятърка" и "Приказка за Синята поляна".
До 1991 г. излизат първата част от нейните "сезонни" приказки - "Коледни приказки", както и романите "Седем живи Марии", "Къщата сутрин" и "Свестен човек, ти казвам".
Творческото наследство на Петя Караколева за деца обхваща 3 романа приказки, 64 приказки, 7 поеми, 176 песни и стихотворения, 12 пиеси. За възрастни е написала 7 романа, 1 сборник разкази и новели, 6 стихосбирки, 1 пиеса и 1 посмъртно съставен сборник от нейни мисли за творчеството.
Приживе книгите на Петя Караколева са издадени в четиристотинхиляден тираж.
Поетесата завършва трудния си земен път на 26 декември 1997 г.
На нейно име се връчва национална литературна награда, тазгодишния й носител на която разказва порталът за литература liternet.bg.

Източник: www.petiakarakoleva.hit.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google