Изкуство Литература Художник и поет

balgari.bg

Художник и поет

Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов) е роден на 22 ноември 1883 година в Сливен.
Завършва Богословското училище в София (1902) и започва работа като учител в прогимназията в с. Върбец, в Сливен и др.
През 1908 г. заминава за Петербург, където учи живопис. Тук Сирак Скитник среща представители на руския авангард в изкуството, запознава се с модерните течения в европейското изкуство, изпитва влияние от Петербургската декоративна школа (Николай Рьорих, Иван Билибин, Кузма Петров-Водкин). От този период са литературно-художествените му писма до сп. "Демократически преглед".
През 1912-а се връща в България и взима участие в Балканската война. От 1913 до 1917 година Сирак Скитник учителства в Асеновград, през 1922-ра става съредактор на сп. "Златорог", година по-късно е драматург и артистичен секретар на Народния театър в София. През 1924-1925 г. писателят работи като библиотекар в Министерството на просвещението, от 1935-а до кончината си е главен ръководител на Радио София.
Председател е на дружество "Родно изкуство" и на Съюза на дружествата на художниците.
Творецът с най-тъжния псевдоним в българската литература неуморно работи за приобщаване на българската култура към модерните европейски явления.
Започва творческия си път като поет и автор на импресивно-лиричната проза. Дебютира през 1905-а със стихове в сп. "Художник". Негови стихове се печатат в "Наш живот", "Демократически преглед", "Наблюдател", "Българан".
Като живописец, художник и театрален критик Сирак Скитник сътрудничи на списанията "Българска реч", "Съвременник", "Везни", "Хиперион", "Златорог" и др.
Умира на 5 март 1943-та в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за твореца - на http://bnr.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google