Изкуство Литература Естествен писател

balgari.bg

Естествен писател

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година в Ямбол. Завършва българска филология, доктор е по нова българска литература към Института за литература на БАН. Работи като литуратуровед в Института по литература от 1995-а.
От 1998 до 2000 г. Господинов преподава в НБУ писане на есе, а по-късно - съвременна българска литература.
Редактор е в "Литературен вестник", колумнист на в. "Дневник" и редактор за България на излизащото в Оксфорд литературно списание "Orient Express".
Още за първата си стихосбирка - "Лапидариум" (1992), Господинов е отличен с Националната награда за дебют "Южна пролет". Следват "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин", "Балади и разпади".
"Естествен роман", дебютният роман на Георги Господинов, получава Специалната награда на конкурса "Развитие" през 1999 година. Критиката го определя като "първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те". Претърпява шестнайсет издания в чужбина - в Сърбия, Франция, Македония, САЩ, Чехия, Италия, Германия и др., оптечатан е в авторитетното руско списание "Иностранная литература". "Естествен роман" е най-превежданата българска книга след 1989 г. Le Nouvel Observateur определя романа като "оригинален и забавен", а женевският Le Courrier го нарича "машина за истории".
Сборникът с разкази "И други истории" на Господинов излиза през 2000 г. Публикуван е на английски, френски, немски, италиански, чешки, полски, македонски. Англоезичното издание е номинирано в разширения списък на една от най-престижните международни награди в жанра - "Франк О'Конър".
Разказ на Господинов е включен в американската антология "Best European Fiction 2010".
Новият му роман на "Физика на тъгата" (2012) с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България.
Господинов е автор на пиесата "D.J." (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда "Икар" за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театър от Десислава Шпатова.
Втората му пиеса - "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" (Аскеер за драматургия, 2010) се играе в МГТ "Зад Канала", а през 2011 твоорбата е избрана сред 300 драматургични текста от цял свят и представена в Ню Йорк на фестивала hotINK at the LARK.
Заедно с Бойко Пенчев, Пламен Дойнов и Йордан Ефтимов Господинов е съавтор на две литературни мистификации, които излизат като отделни книги - "Българска христоматия" (1995) и "Българска антология" (1998).
Съставител е на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" (2006) и автор на "Инвентарна книга на социализма" (2006, съвместно с Яна Генова).
Пише изследването "Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на ХХ век" (2005) и графичния роман или "Вечната муха" (2010, съвместно с Никола Тороманов).
Георги Господинов създава сценарии за късометражни филми, последният от които, "Омлет" (реж. Н. Косева), е отличен на най-престижния кинофестивал за независимо кино Sundance 2009, основан от Робърт Редфорд.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Чуйте словото му по случай 24 май 2013-а тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google