Изкуство Литература Книжовникът от Шумен

balgari.bg

Книжовникът от Шумен

Възрожденският писател и книжовник Илия Блъсков е роден в Клисура на 9 февруари 1839 година.
Образование получава при баща си Рашко в Девня, Варненско, в Русе учи при Параскева Бояджиева, а в Шумен негови учители са Добри Войников и Атанас Гранитски.
Известно време Илия Блъсков работи като чирак в манифактурен магазин, аптекарски ученик, в занаятчийски работилници и др. Учителства в Айдемир, Силистренско (1857-1860), тук по негова инициатива е основано читалище.
От 1860 г. Блъсков е учител в Шумен. Занимава се с книгоиздаване. През 1862 г. преподава в неделното училище, което се посещава предимно от калфи и чираци. През 1866 г. поема подготовката на напредналите деца от взаимното училище за постъпване в по-горна степен - четирикласното училище.
Големият книжовник продължава делото на Васил Друмев в областта на оригиналната повест, като разширява тематиката й. Блъсков е автор на повестите "Изгубена Станка" (1866 г.), "Злочеста Кръстинка" (1870 г.), "Пиян баща, убиец на децата си", "Рада Клюкарката, или Хлевоуста жена". Книжките му се четат във всеки български дом през възрожденската епоха.
С неговото име е свързано и откриването на второто читалище в Шумен - "Напредък".
Няколко години Илия Блъсков е пътуващ книжар. По време на пътуванията си се запознава с Матей Преображенски, с Христо Данов и Драган Минчов.
Редактира на сп. "Градинка" (1874-1875 г.), пише статии, църковни слова, разкази, издава около трийсет календара, в които отразява актуални обществени проблеми.
Сътрудничи на списанията "Духовни книжки" (1864 г.) и "Училище" (1872-1875 г.).
След Освобождението Илия Блъсков работи като училищен инспектор, преподавател е в девическата гимназия и Учителския институт в Шумен.
Възрожденецът умира на 13 август 1913 година.

Източник: www.libshumen.org

Още - на�http://liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google