Изкуство Литература Поет с ватенка

balgari.bg

Поет с ватенка

Пеньо Пенев е роден на 7 май 1930 година в севлиевското село Добромирка, в многобройното семейство на Дора и Пеньо Пеневи.
Още като ученик в трети клас Пеньо прави първите си поетични опити, а в севлиевската гимназия пише злободневки, агитки и стихове. Изявява се и като превъзходен рецитатор както на свои творби, така и на произведенията на Вапцаров, Гео Милев, Есенин и Маяковски. Тези поети оказват огромно влияние върху творческото развитие на Пеньо.
През 1946 година започва бригадирското движение и Пеньо Пенев едва дочаква края на учебната 1946-47 година. Включва се в строежа на железопътната линия Ловеч - Троян. На строителния обект той продължава да пише стихове, тук среща поетите Климент Цачев, Асен Босев, а той година по-късно го представя на Елин Пелин.
Пеньо Пенев участва и в строежа на язовир "Росица", а от 1949-а нататък животът го свързва с Димитровград. В нововъзникналия град Пеньо прекарва най-плодотворни в творчески аспект години от живота си.
В периода 1949-1954 година Пеньо-Пеневи стихотворения са включени в литературни сборници. 1954 година е най-плодоносната за поета в областта на сатиричните и хумористичните изяви. Много негови творби излизат на страниците на в. "Димитровградска правда" и "Стършел" през 1956-1957-а и с тях си навлича гнева на много хора. Принуждават го да напусне редакцията на в. "Димитровска правда" и самия град.
Към проблемите на поета, причинени от доносници, се прибавят и негови лични проблеми. Преди да влезе в казармата, Пеньо сключва брак, който по-късно се разтрогва. Това е и причината за първия му опит за самоубийство (12 септември 1950 г.).
През 1955 година в Димитровград Пеньо се жени за Мария Господинова, през февруари 1956 г. се ражда синът им Владимир. Поетът продължава да сътрудничи на в. "Стършел", пътува по строителните обекти из България.
Трудностите и безперспективността обезверяват Пеньо, завладява го меланхолия. През 1957 година, когато той за пореден път е в психиатрия, тъстът му прибира жена му Мария и детето в Тополовград.
В началото на 1959-а Пеньо се връща в Димитровград, разочарован от живота си в столицата. На 27 април същата година смъртоносна доза веронал слага край на живота и тревогите на големия поет.

От www.slovo.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google