Изкуство Литература Удобен за разпятие

balgari.bg

Удобен за разпятие

Поетът Добромир Тонев е роден на 15 октомври 1955 година в Ямбол. Завършва българска филология в Пловдивския университет през 1979 г.
Повече от двайсет години е редактор в издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив.
Първата му стихосбирка "Белег от подкова" (1979) е посрещната възторжено от читателите и критиката, отличена е с национална награда за дебют.
Тонев се утвърждава като самобитен лирик със стихосбирките "Нежна машина" (1984) - с нея печели награда на СБП за поезия, "Свиждане със светлината" (1990), "Арго" (1994) - тя взима наградата "Пловдив".
Поезията на Добри Тонев е превеждана на руски, полски, унгарски, английски, италиански, испански, немски език. Номиниран е в европейския конкурс за поезия в Рим през 1996-а.
Превежда стихове на Висоцки, пише сатира, като "Под седлото на Пегаса" (1998) - поетически шаржове на известни пловдивчани, "Крахът на един кокошарник" (2000) - хумористична новела, "Голямата лудница" (2002) - лирически злободневки.
Съставител е на "Поетически сборник", "Антология на пловдивската любовна лирика", "Друга вода". Основател е на Националната младежка поетична академия в Пловдив, която носи неговото име.
Добромир Тонев почина на 24 март 2001-ва. Посмъртно излезе книгата му с фрагменти "Обратната страна на иконата" (2001).
 
Още за последния бард - на www.plovdiv-online.com

Негови стихове са публикувани на http://liternet.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google