Изкуство Музика Маестрото

balgari.bg

Маестрото

Евгени Димитров е роден на 20 януари 1969 година в София.
Започва да свири на пиано, когато е на пет години. Като ученик в Средното музикално училище "Любомир Пипков" в Плевен свири в група "Реприз" заедно със свои съученици. С Георги Милчев - Годжи и Георги Красимиров -�Герасим създават група "Експеримент", в която изпълняват само свои композиции с рок- и фолкелементи.
Като ученик Евгени Димитров печели Втора награда от Националния конкурс за млади изпълнители в София през 1982 г., Първа награда от Националния конкурс "Светослав Обретенов" - Провадия, през 1986 г. и др.
Следват две години в Младежкия мъжки хор към Представителния ансамбъл на Строителни войски, където Евгени е корепетитор, хор-майстор и водач на баритоните. Участва в няколко концерта, посветени 200-годишнината на Френската революция в София, Варна и Страсбург заедно със Софийската и Лионската филхармония.
Висше образование Димитров завършва в Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, където е ученик на проф. Иван Ефтимов, проф. Люба Обретенова, проф. Нева Кръстева.
През 1993 г. Евгени Димитров е поканен от Слави Трифонов да свири на промоцията на първия албум на "Ку-ку бенд" "Ръгай чушки в боба" - тогава част от работата на младежкото предаване "Каналето" по БНТ. В тази формация, освен че събира свои приятели - виртуозни музиканти, Димитров получава и прозвището Маестрото, както сега го познават всички.
Любими композитори и изпълнители на Маестрото са Бах, Бетховен, Моцарт, Чайковски, Рахманинов, Лист, Шопен, "Yes", "Toto", Стинг и др.
Във всичките двайсет албума на "Ку-ку бенд" Евгени Димитров участва като композитор, изпълнител, музикален продуцент. Обичани от хиляди българи са неговите уникални обработки на народни песни, особено от Македонския край, сред които "Назад, назад, моме Калино", "Земи огин, запали ме", "Темна ли е мъгла паднала", "Ах, къде е мойто либе" и много други.
Като фронтмен на"Ку-ку бенд" Евгени Димитров е аранжирал и свирил творби на световноизвестни музиканти, гостували в "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви, сред тях Дзукеро, Ал Бано, Глен Хюз, Дейвид Ковърдейл, Горан Брегович, Веселин Пантелеев и др.
Маестрото е продуцент на двойния албум на пианистката Ваня Пешева, включващ сонати на Бетховен, Шуберт и Рахманинов.
Автор е и на аранжимент на тема от "Кармина Бурана" на Карл Орф за хор и оркестър, създаден за композицията с две въжета и три ленти на ансамбъла ни по художествена гимнастика, организатор и продуцент на музикалните турнета на "Ку-ку Бенд" у нас и в чужбина и на телевизионните формати "Пей с мен", "Танцувай с мен", "Файв Старс", "Аз пея в "Ку-ку Бенд", "Гласът на България".

Източник:�www.slavishow.com

Чуйте една от най-вълнуващите композиции на Бенда тук
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google