Изкуство Музика Той пръв изведе българската попмузика на европейска сцена

balgari.bg

Той пръв изведе българската попмузика на европейска сцена

Ангел Заберски е роден на 31 август 1931 г. в Малко Търново.
През1955-а завършва Музикалната академия, учи пеене при проф. Христо Бръмбаров. До 1974-та работи като музикален редактор в БНР. В началото на 60-те участва във вокалния квинтет "Приятели на песента" и е сред основателите и преподавател в Школата за естрадни певци на Радиото. Преподава пеене в естрадния факултет на Академията, по-късно - попмузика в НБУ.
Проф. Ангел Заберски е един от първите композитори, донесли признание на българската забавна песен на европейския подиум. Пише поппесни и оркестрова музика, музика към театрални постановки и документални филми, детски и хорови песни, аранжименти и др.
Първите си творби създава още в края на 50-те ­- инструменталната пиеса "Сребърен дъжд" и песента "Първа среща". Песните му печелят награди на международни фестивали, сред които "Златният ключ" (Братислава), Рен и Барселона. Много от неговите песни са отличени с награди на "Златният Орфей". Песента му "Калиакра" печели приза на фестивала през 1965 г., на пракитка така започва историята на този музикален форум.
Заберски е един от композиторите, с които Лили Иванова работи в началото на кариерата си. Негова е музиката на песните й "Брезите и момчето", "Бялата лодка", "Лунната соната", "Адажио", "Да вярвам ли?". С песента "Адажио" Лили Иванова печели през 1966 г. наградата "Златен ключ" в Братислава. През 1968 г. става № 1 в Барселона с неговия хит "Да вярвам ли?".
През 1980-а отново негова песен - "Бащината къща" в изпълнение на Панайот Панайотов, печели "Златният Орфей".
Освен песни, композиторът пише и оркестрови пиеси за бигбенд, в които използва мотиви от българския фолклор. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Канада, СССР, Италия, Полша, Чехия, ГДР, Куба.
Ангел Заберски почина на 11 юни 2011 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google