Изкуство Музика Световноизвестен тенор с титла "Почетен селянин"

balgari.bg

Световноизвестен тенор с титла "Почетен селянин"

"Този цървул ще го разнасям, докато сили ми стискат, по цялата земя!", каза световноизвестният оперен певец Калуди Калудов, приемайки статуетката "Почетен селянин 2011" на родопския връх Свети Илия на 16 юли, пише kulturni-novini.info. Званието се присъжда по време на фестивала "Мистериите на Хухла", чието второ издание завърши. 
Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. във Варна. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия в София в класа на доц. Лиляна Жабленска. Дебютира на оперната сцена през 1978 г. в ролята на Алфред в "Травиата" на Джузепе Верди.
От 80-те години до днес името на Калудов блести сред най-големите тенори в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковънт Гардън, Метрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има партии от оратории и концертни изпълнения.
От 1990 г. Калуди Калудов живее в Полша и пее в Театр Велки във Варшава. През 1992 г. той създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България.
Записвал е с най-големите звукозаписни компании. За диска си "О, звезда Витлеемска" има Златна плоча.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google