balgari.bg

Ибряма

Иво Папазов

Рожденото му име е Ибрям Хапазов. Произхожда от семейство потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти). Родът му произхожда от Дедеагач, но се преселва в Джебел, а по-късно - в Кърджали. За баща му казват, че е първият кларинетист на Тракия, а за дядовците му – че са били истински майстори на зурната. Светът го познава като Иво Папазов - Ибряма.
Ибряма е роден на 16 февруари 1952 г. в Кърджали. Започва да свири на девет години - първо на акордеон, а след това на кларинет. Роднините му са удивени от уникалните умения, които показва, и го изпращат в музикално училище, където се учи от известния тогава кларинетист Петър Филипов.

Години по-късно Ибряма споделя, че истинското му училище са били стотиците сватби, на които е свирил заедно с баща си. Под ударите на тъпана и сватбените хора той усвоява народната музикална традиция и развива виртуозната си техника.
По това време е ученик в строителния техникум в Кърджали. През 1974 г., когато е на 22 години, сформира първия си оркестър. Основата на репертоара му са традиционните песни и хора, които доразвива, като импровизира и комбинира различни стилове.
По време на "възродителния процес" Ибряма е арестуван, държан е в затвор и е изпратен на принудителен труд.
В края на 80-те години личността на българския музикант става особено популярна сред студентските и интелектуални среди.
През 1989 г. Ибряма издава своя пръв албум - "Пътуването на Орфей". Той му донася световна слава. Става известен като ненадминат виртуоз, който от традиционната сватбарска музика създава джаз-феномен. Не след дълго получава предложение да свири в Канада. Папазов отказва да емигрира. Две години по-късно в световните музикални класации е вторият му албум - "Балканология".
След промените Ибряма и неговият "Оркестър за сватби" получават предложения за концерти по целия свят.
В края на 2003 г. Иво Папазов завършва последния засега албум – Fairground. С него през 2005 г. спечелва престижната награда World Music Audience Award на британското BBC Radio 3. Наградата му е връчена от дългогодишния му приятел и продуцент Джо Бойт. Същата година той стана лице на България за първия рекламен клип на страната, който се завъртя по европейския телевизионен канал Euronews. На него звучеше неговата мелодия "Носталгия".
Българското национално радио удостоява Ибряма със Златната награда на Атлантическия клуб заради ролята му на посланик на българската култура по света.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google