Изкуство Музика Бардът на рока

balgari.bg

Бардът на рока

Георги Минчев

Георги Минчев е роден на 9 април 1943 година в София.
Първите му солови изпълнения са от началото на 60-те. Пее в дует с Бисер Киров, солист е на "Студио 5" и свири с рокбандата "Бъндараците".
Още като студент през 1967 година Георги Минчев е удостоен с Голямата награда на "Златният Орфей". Песента, с която печели, е обявена за Мелодия на годината 1967. Това е безсмъртната "Бяла тишина" на композитора Борис Карадимчев.
В края на 60-те по радиата в страната се завъртат "Снегът на спомена" и "Сребърни ята" в изпълнение на Минчев, които също се превръщат в хитове.
През 1968-1969 година той свири със "Сребърни гривни". Първоначално в репертоара на групата се включват предимно кавъри на британската група Shadows, по-късно музикантите се ориентират към обработки на фолклорни песни. Сред най-известните парчета на Минчев от този период са "Вечерай, Радо", "Ела се вие, превива" и др.
В началото на 70-те Георги Минчев заминава за Белгия, където следва кино- и телевизионна режисура.
Води предаването "Песни на седмицата" по Радио София в началото на 80-те, Младежкия конкурс за забавна песен от 1980 г. и "1 от 5" през 1982-1984 година по БНТ.
В края на 80-те Минчев издава дебютния си албум - "Българският рок". Сред парчетата в него са "Урок по рок", "Почти полунощ", "Есен в Созопол", "Какви времена", завладели класациите у нас. Издава още четири албума - "Рокендрол ветерани" (1989), "Равносметка" (1995), "BG рок" (1995) и "Бяла тишина" (1997). През 1991 година с Петър Гюзелев създава групата "Стари муцуни”, а през 1998-а заедно с Развигор Попов - групата "Полезни изкопаеми".
Бардът на демокрацията си отиде от този свят 18 февруари 2001 година.
Четири години по-късно излезе негов посмъртен албум с негови парчета, като "Бяла тишина", "Блажени години", "Равносметка", "Рокендрол в събота", "Гадже бонбон", "Купонът тече", "Стар, избелял албум".
От 2001 година в негова памет в столицата се провежда международен блус-рокфестивал "Цвете за Гошо".

От�http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google