Изкуство Музика Една българска роза, неувяхваща

balgari.bg

Една българска роза, неувяхваща

Парашкева Христова Стефанова - любимата на поколения българи Паша Христова, се ражда на 16 юли 1946 година в София.
Израства в Княжево. Завършва гимназия и става чертожничка в завод за електрокари. След Школата за естрадни певци Паша постъпва в Ансамбъла на Строителни войски като солистка. Първият й успех идва на Фестивала на забавната песен в Сочи през 1967 г., където е удостоена със златен медал и първа награда.
През 1968 г. заедно с Борис Гуджунов пее като солистка в Оркестър "София" - тогава един от най-популярните състави у нас. С формацията Паша гастролира в Съветския съюз, Чехия, Унгария, Сърбия, Германия. Записва около шейсет балади, фолклорни вариации, джазпиеси и политически песни за радиото, телевизията и Балкантон.
Паша Христова има много награди от конкурси, сред които награда на фестивала "Златният елен" в Брашов, Румъния, първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова "Яворова пролет" (по музика на Светозар Русинов) на радиоконкурса "Пролет". През 1970 г. се представя на фестивала "Златният Орфей" и получава голямата награда за песента "Повей, ветре" (по музика на Йосиф Цанков) и първата награда за "Една българска роза" (по музика на Димитър Вълчев). През 1971 година получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот, Полша, за песента "Ах, този дивен свят". Това е едно от най-големите международни признания за български естраден изпълнител.
Паша загива при самолетна катастрофа на Летище София на 21 декември 1971 година.
В първите дни на 1972 г. се появява песента "Птицата" с подзаглавие "В памет на Паша Христова". Автор на текста е Дамян Дамянов, а на музиката - Тончо Русев. Изпълнява я Лили Иванова.
Посмъртно Паша Христова е удостоена със званието "Заслужил артист", а през 2000 г. песента й "Една българска роза" е обявена за песен на столетието.


Чуйте виртуозната "Повей, ветре" тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google