balgari.bg

Примата

Лили Иванова

Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в Кубрат. Завършва медицинско средно училище във Варна и отначало работи като медицинска сестра в родния си град.
През 1961 г. е одобрена за прослушване в "Концертна дирекция", която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния.
През 1963 г. участва в програмата на хотел "Амбасадор" и театър "Танасе" в Букурещ. Блестящото й представяне е отразено в четири директни предавания по румънската телевизия.
Първия си албум Лили издава по предложение на румънската фирма Electrecord през същата 1963 г. Това е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.
Първата песен на Лили е "Витоша", музиката и текстът са на Михаил Манолов. Следват "Ададжо" по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и "Събота вечер", чиято музика е на Йосиф Цанков, а текстът - на Димитър Василев.
"Събота вечер" става първият голям хит на звездата.
Първия си концерт пред родна публика Лили изнася през 1964 г. в зала "Универсиада".
Следващият й албум - "Море на младостта" - е издаден от Балкантон три години по-късно.
Третият й албум отново е издаден зад граница - излиза в Москва през 1968 година.
Албумът "Камино" (издаден същата година от Балкантон) включва едноименната песен с аранжимента на Иван Пеев, която 2005 г. е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на "Сони Ериксон".
Първата си награда "Златен ключ" Лили печели през 1966 г. в Братислава.
Следват отличия от цял свят - Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г.), Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), "Златна плоча" за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, Франция (1969 г.), "Златна плоча" от "Olimpiada de Musica Pop" в Атина (1970 г.), Трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, Бразилия (1970 г.), Трета награда с песента "Панаири" в Токио (1973 г.).
През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда "Златен Орфей" за цялостен принос.
През 1997 г. Международната асоциация на жените я номинира за една от най-прочутите жени на XX век.
През 1998 г. Лили получава най-високия орден на фондация "Св. Николай Чудотворец" за принос за доброто на света.
През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова орден "Стара планина" за заслуги към българската попмузика.
Лили Иванова е излизала пред публика в над 10 хиляди концерта досега.
Нейните песни са емблема на няколко поколения българи.

Източник: www.lili.bg

 

Коментари  

 
#1 с. иванова 2011-07-28 14:36
днес се разбра, че голямата лили е оставена без пенсия за заслуги, понеже дължала данъци! ами че тя няма нужда от вашите пенсии бе, драги управляващи, нейните албуми и концерти се радват на добри продажби, книгата й - също, подаяния не й трябват!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google