Изкуство Музика Говорещият с птици

balgari.bg

Говорещият с птици

Известният ни вериететен артист и имитатор Христо Минчев Николов - Пилето, е роден на 7 януари 1928 г. в с. Росица, Великотърновско. Познат е на млади и стари от многобройните си изяви като самоук артист - имитатор на птици, животни и хора.
Христо Минчев е роден в бедно семейство. Още като малък, докато пасе добитъка на богатите хора от селото, се научава да подражава на гласовете на птици и животни. Искал да си купи кавал, ала чорбаджията не му платил, детето обаче започнало да "свири" на кавал без кавал - имитирал звука на инструмента, разказва в спомените си артистът. На 20 е вече световноизвестен имитатор, възпроизвежда 120 различни гласове и звуци.
Освен птичите песни Пилето имитира и гласовете на други животни, тоновете на музикални инструменти, изпълненита на певци, звуци от окръжаващата ни действителност.
За свой орисник Христо Минчев сочи Чудомир. Писателят му казал веднъж: "Ти с тоя твой талант ще обиколиш света." Така и става.
Изкуството на Христо Минчев - Пилето, е познато в над 40 страни, изнесъл е над 1000 концерта, има издадени грамофонни плочи с негови изпълнения. Първите му записи са осъществени от Тончо Русев.
Христо Минчев е партньор в сценичните изяви на Леа Иванова, Борис Машалов, Емил Димитров, пътуват на турнета по цял свят. С Пилето примата Лили Иванова стъпва запърви път на сцена.
Самородният талант от село Росица е обявен за почетен гражданин на Москва, Киев и Ташкент, руската публика го обожава.
Носител е на орден "Кирил и Методий" и звание "Заслужил артист".
Пилето отлетя към небето като беден уличен музикант на 14 февруари 2012 година в София.

Интервю с феноменалния имитатор прочетете тук
 
Гледайте видео на www.btv.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google