Изкуство Музика Повелителката на струните

balgari.bg

Повелителката на струните

Световноизвестната арфистка Анна-Мария Равнополска-Дийн е родена на 3 август 1960 г. в София.
През 1982 г. се дипломира в Българската държавна консерватория в София. През 1991 г. завършва специализация за концертиращи музикални изпълнители (Artist Diploma Program) в Университета на Индиана в Блумингтън (САЩ). През 2002 г. защитава докторска дисертация към Нов български университет.
Освен на голяма педална арфа Анна-Мария свири на парагвайска, малка ирландска и на финландския инструмент кантеле. В репертоара й влизат класически произведения за арфа, джаз-, поп- и фолклорни творби.
Дебютът й на световната сцена е през 1992 г. в камерната зала "Уейл" в концертния център Карнеги Хол. Свирила е и в престижната зала "Гастайг" в Мюнхен.
На Осмия световен арфов конгрес в Женева през 2002-ра Анна-Мария свири първа арфа от ансамбъл шест арфи, изнася и солов рецитал. През 2003 г. дебютира и като композитор - създава пиеса за голяма концертна арфа във фолклорен стил. 
Анна-Мария Дийн е първият български солист, свирил рядко изпълнявания Концерт за арфа и оркестър от Карл Райнеке с Видинската държавна филхармония под диригенството на Ханс Петер Оксенхофер (на 14 юни 2008 г. в зала "България").
Тя е сред основателите на Американския университет в България, където преподава арфа, пиано и няколко теоретически курса.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google