Изкуство Музика Той свири със златна флейта

balgari.bg

Той свири със златна флейта

Маестро Кристиян Коев е роден в София 7 юли през 1970 г. И двамата му родители са известни флейтисти. Верен на семейната традиция, Кристиян започва да свири на флейта, когато е на осем.
Майка му Росица Иванова заминава за Куба при втория си съпруг, министър на културата на островната страна и диригент на Хаванската филхармония. Тогава Кристиян е на 12 години и живее в дом, където чести гости са известни хора на изкуството - музиканти, художници, писатели като Артуро Сандовал. Паулу Коелю и др.
Още като ученик в музикалното училище в София печели награди в редица конкурси - Първа награда на Националния конкурс за млади инструменталисти в Търговище, Първа награда на Националния конкурс в Провадия и др. След като завършва музикалното училище, заминава за Франция и специализира при известния флейтист Николет в Париж. 
През 1989 г. Кристиян Коев е студент в Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Пътува в чужбина и се изявява на сцените на международни фестивали. При едно от участията си в Италия е поканен да продължи образованието си в "Санта Чечилия" в Рим от един от най-известните флейтисти на планетата и преподавател в академията - професор Северино Гадзелони. Образованието му е безплатно, но за да се издържа Кристиян работи като мияч на коли, барман, сервитьор, строителен работник. 
В продължение на близо две години младият музикант живее в сграда на Фондация "Борис Христов", която дава подслон на талантливи българи. За маестро Христов Кристиян Коев казва, че е от онези звезди, които блестят, защото са истински.
Друга съдбовна среща на бъдещия "златен флейтист" е със световноизвестния диригент Енрике Батиз. Тогава Кристиян продава билети за концертите на фестивала в Анцио. Докато репетира, Батиз го чува и му предлага за изсвири творбата с оркестъра му. Пет месеца по-късно го кани като гост-солист на Симфоничния оркестър на град Мексико.
Кристиян Коев е единственият музикант, свирил на частно парти в чест на принц Чарлз при посещението му в Италия. Свирил е на рождения ден на папа Йоан-Павел Втори, на сватбата на Ерос Рамацоти. 
Златната флейта на Кристиян наистина е от злато, направена е по поръчка в Япония и я съобразена с неговите ръце, пръсти и устни. 14-каратовия уникален инструмент, дело на компания "Миадзава", Кристият купува за фанастичните 84 хиляди евро през 1995-а с парите от спечелен конкурс. Ценен е обаче не толкова материалът, колкото изработката, казва виртуозът.
Но прозвището Златната флейта българинът "наследява" по заслуги от преподавателя си Северино Гадзелони доста преди да поръча музикалното бижу.
Кристиян Коев днес живее в Италия, изнесъл е вече близо 1000 концерта, а през 2010-аподреди своя изложба живопис в Бургас.

Още за музиканта прочетете във вестник "Стандарт"
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google