Изкуство Музика Гуруто на забавната музика

balgari.bg

Гуруто на забавната музика

Йосиф Цанков се ражда в Русе на 7 ноември 1911 г. В аристократичния роден дом на композитора се говори на френски, немски и английски, възпитанието на момчето е поверено на гувернантки. Още шестгодишен, Йосиф сяда зад пианото, на 11 съставя първата си композиция, а на 15 заминава да учи в "Робърт колеж" в Истанбул.
Оттук Цанков се връща с баскетболна топка и скоро е сред основателите на баскетболният отбор АС-23. Съосновател е и на националния ни отбор по баскетбол и 15 години е капитан и център на тима. Основава и тренира и женския ни национален баскетболен отбор.
На 19 години Йосиф Цанков завършва Първа мъжка гимназия.
Още като студент по право в Софийския университет написва първата си песен - "Ела с мен в Хавай". Годината е 1930-а.
Става представител за България на "Осрам" и съсобственик и управител на първата ни фабрика за грамофонни плочи "Берлин грамофон", по-късно - "Дойче грамофон".
Йосиф Цанков е автор на първите български оперети, валсове, танга, фокстроти. Пише оперетите "Мая", "Жуана", "Продадена любов", "Златната вдовица" и др.
Главен композитор е на театър "Одеон" през периода 1937-1941 г.
След 9 септември 1944 г. за Йосиф Цанков и семейството му настъпват тежки дни. На мода излизат бригадирските маршове, а Йожи отказва да пише песни по идеологически поръчки. Радиото спира да излъчва шлагерите му.
Цанков отказва да стане културен аташе в Швейцария, назначен е на държавна работа едва през 1951 г.
В първия конкурс за българска естрадна песен през 1964 г. от всичките осем награди Йосиф Цанков получава шест. Премирани са песните "Птици мои", "Целуни ме", "Мое безумно сърце". През 1971 г. неговата "Повей, ветре" в изпълнение на Паша Христова взима Голямата награда от фестивала "Златният Орфей".
Песните на Цанков са изпълнявани и от наши и чужди звезди на популярната музика, сред които Лили Иванова, Йорданка Христова, Жозефин Бейкър, Клаудио Вила, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко и др.
Йосиф Цанков е сред основателите на националното ни радио през далечната 1936 г. Музикалните и детски радиопредавания са били по негови идеи. Открил е изключителния актьор Константин Коцев, когото привлича за участие в детски радиопиеси.
От 1951 г. до смъртта си Йосиф Цанков работи като отговорен редактор в музикална редакция на "Балкантон".
Признат за основоположник на жанра на забавната музика у нас, Цанков е оставил на поколенията над 500 творби - оперети, инструментална и танцова музика, филмова и театрална музика, стари градски песни, естрадни песни. Негови са танго "Фантазия", "Лунни лъчи", "Песен моя, обич моя", "Събота вечер", "Птици мои", "Море на младостта" и много други.
Запален филателист, той е разполагал с една от най-богатите колекции у нас.
Йосиф Цанков умира в съня си от инфаркт на 21 октомври 1971 г. На пианото му е намерен нотният лист с песента "Вместо сбогом", изпълнена от "Тоника СВ".


Как се раждат митовете, прочетете на http://e-vestnik.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google