Изкуство Музика Виртуоз от бъдещето

balgari.bg

Виртуоз от бъдещето

Виртуозният цигулар Елин Колев е роден на 17 декември 1996 година в германския град Цвикау в семейство на музиканти.
Започва да свири на цигулка едва 5-годишен, на 8 дебютира като солист с филхармоничен оркестър. На 10 години е приет във Академията за музика и театър "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг. Учи в класа на проф. Каролин Видман, посещава и майсторските класове на Фридман Айхорн, Томас Брандис, Райнер Кусмаул.
През 2010-а Елин продължава образованието си при проф. Йозеф Рисин в Музикалната академия в Карлсруе.
През април и май на 2009 година Елин прави първото си турне в Америка, което минава през Вирджиния, Ню Йорк, Северна Дакота и Арканзас. Едва 12-годишен, Елин дебютира на сцената на Карнеги Хол. Цялото турне включва шест концерта за десет дни и идва, след като Елин е спечелил приза "Най-добър млад талант" на фондация IBLA, първа награда "Млад музикант" в Саксония, международния конкурс за цигулари в Австрия "Йожен Изаи", конкурса "Пабло Сарасате" в Италия.
През 2010-а младият талант се явява на кастинг за главната роля във филма "Wunderkinder" на режисьора Маркус Розенмюлер. Избран е между 400 кандидати и изиграва ролята на Абраша - момче от еврейски произход, виртуозен цигулар. Елин записва и всички пиеси за цигулка към саундтрака на филма.
През 2011-а отново се снима във филм - в ролята на цигуларя Бронислав Хуберман в американо-израелската документална продукция за създаването на Израелската филхармония. Режисьор на филма е номинираният за "Оскар" Йош Аронсон ("Оркестър в бягство"). В лентата Елин отново свири цигулковите партии.
Днес Елин свири с Лайпцигския филхармоничен оркестър на Саксонското радио, Филхармоничния оркестър в Баден Баден, Дрезденската капела и др.
Цигулката му е "Лоренцо Каркаси", изработена през 1749 година и предоставена на гениалния българин от фондация "Алберт Екщайн". В дебютния си компактдиск свири с пианистката Милана Чернявска и Дрезденската капела под диригентството на Хелмут Брани.
Вестник "Билд" определя Елин Колев като една от 100-те личности на бъдещето. 

Още - в "Стандарт"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google