Изкуство Музика Гласът на 70-те

balgari.bg

Гласът на 70-те

Борис Гуджунов, един от най-популярните естрадни гласове на 60-те и 70-те години, е роден на 22 май 1941 г. в Пазарджик.
Завършва Техникума по фина механика и оптика и работи в Киноцентъра и в Оптико-механичния завод в София.
През 1963-та Гуджунов е приет във ВИТИЗ, където учи до 1967-а. Успоредно с това завършва Школата за естрадни изпълнители при Българско радио през 1964 година.
В началото на концертната си дейност изпълнява рокендрол и шлагери като солист на "Сребърните гривни" и ЕО на КТР. Първия си запис осъществява през 1964 г. - "Търси се една девойка". В края на 60-те е солист на оркестър "София".
В международния конкурс за изпълнители на фестивала "Златният Орфей" печели втора награда през 1971-ва и трета - през 1980-а. Получава и трета награда за изпълнение на немска песен на "Шлагерфестивал" в Дрезден през 1972 г.
Борус Гуджунов е представял песни на различни конкурси: "Каквато искаш, ти бъди", с която печели втора награда на "Златният Орфей" през 1971 г., "Надежда" - с трета награда на същия конкурс през 1974-та.
Гостувал е в много страни - Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, както и в Куба, Алжир, Япония. Германската фирма "Амига" през 1972-ра дори издава негова малка плоча.
Борис Гуджунов е автор на текстовете на някои от своите песни.
През 90-те години заедно с приятелите си Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават певческото трио "Бо Бо Бо", което изпълнява популярни забавни шлагери с хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума "Момчета с късмет".
През 1998-а певецът е удостоен с Голямата награда "Златният Орфей" за цялостно творчество. Записва дуетна песен с Тони Димитрова - "За кой ли път".
През 2001-ва Гуджунов и детската вокална група "Бон-бон" работят по общ проект. През 2005-а изпява "Светилникът" на композитора Кирил Икономов.
Борис Гуджунов е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа, при която загиват Паша Христова и голяма част от музикантите от оркестър "София" на 22 декември 1971.

Вижте гостуването му в "Шоуто на Слави"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google