Изкуство Музика Диригентът с най-високото признание

balgari.bg

Диригентът с най-високото признание

Диригентът Васил Арнаудов е роден на 1 май 1933 г. във Варна.
Завършва класа по хорово дирижиране в Българската държавна консерватория през 1956 г. при проф. Г. П. Димитров. Дирижира Хора на софийските учителки от 1954 до 1968 г., хор "Родина" - Русе, от 1963 г., Българската хорова капела "Светослав Обретенов" в периода 1966-1969 г.
През 1966-а Арнаудов подбира 20 момичета от най-добрите детски хорови състави у нас и създава Софийски камерен хор "Л. Пипков". Този хор спечелва световно признание главно заради чистотата на детските гласове.
От 1974 г. Арнаудов е доцент по хорово дирижиране в Консерваторията, а от 1976 г. - декан на теоретико-композиторския и диригентския й факултет.
От 1980 до 1991 г. е консултант на Първия български хор "Янко Мустаков" в Свищов. Под негово ръководство хорът постига големи успехи и е удостоен през 1984 г. с най-високото звание -  представителен.
В началото на 1990 г. проф. Васил Арнаудов е избран за първи председател на новосъздадения Български хоров съюз, правоприемник на Съюза на народните хорове и Българския певчески съюз.
Удивително широк е репертоарният диапазон на диригента. Под негово ръководство са прозвучали десетки български и чужди песенни и кантатно-ораториални творби, както фолклорни произведения, сред които "Димянинка" и "Лале ли си, зюмбюл ли си" от Ф. Кутев, "Моя да бъде девойка" от Ал. Танев, "Момчето и вятърът" и "Седенкарски песни" от К. Илиев, "Пиленце пее" от Кр. Кюркчийски. Маестро Васил Арнаудов е запознал музикалната публика и с много песенни и кантатно-ораториални творби на Хайдн, Моцарт, Бетховен, Верди, Берлиоз, Шостакович, Стравински, Рахманинов, Барток.
Със своите хорови формации Васил Арнаудов концертира у нас и по света, пътува на концертни турнета и конкурси в почти всички европейски държави, в СССР, Япония. Много са и наградите от тези престижни музикални форуми - на международните хорови конкурси в Ланголен и Мидълсбъроу - Великобритания, в Арецо и Гориция - Италия, в Корк - Ирландия, в Лимбург, Полхайм, Лайпциг и Марктобердорф - Германия, и др.
През 1988 г. Васил Арнаудов постига с рясенския хор "Родина" най-голямото признание за българското хорово изкуство - 5 първи награди и званието "Хор на света" в Ланголен (Великобритания).
Проф. Арнаудов почина на 19 март 1991 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google