Изкуство Музика Той писа музика за звезди

balgari.bg

Той писа музика за звезди

Един от най-известните композитори на естрадни шлагери - Найден Андреев, е роден на 12 юни 1945 г. в София. Завършва Висшия минно-геоложки институт и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.
От 1972 до 1992 г. Андреев е отговорен и заместник главен редактор в редакция "Забавна музика" на БНТ, след което през 1996-1997 г. е изпълнителен директор на телевизията.
През 1985-а Найден Андреев е и сред основателите на Габровския експериментален вариететен театър.
Член е и на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.
През 70-те и 80-те години Найден Андреев се утвърждава като един от популярните автори на музика, създавайки песни, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова, Росица Кирилова, както и звездите на руската сцена Филип Киркоров и Алла Пугачова. Сред известните заглавия на негови композиции са песните "Устрем", "Сигурно" и "Свири, щурче". Андреев композира и музика за филми, телевизионни спектакли и мюзикъли.
Той е автор на първата православна българска опера - "Моление", а една от последните му творби е мюзикълът "С цвят на изтрито червило".
На компактдиск са издадени детските му мюзикъли "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България".
Творбите на Найден Андреев са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина, като има отличия, включително "Златен Орфей" за цялостно творчество и награди от песенни форуми в Братислава и Палма де Майорка.
Песента "Устрем" в изпълнение на Маргарита Хранова е отличена с първа награда в полския град Сопот и втора награда на "Шлагерфестивал" в Дрезден през 1978 г.
Найден Андреев почина на 28 юли 2013-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google