Изкуство Музика На върха в два жанра

balgari.bg

На върха в два жанра

Звездата на оперната и попмузиката Орлин Горанов е роден на 8 август 1957-а в Берковица. Възпитаник е на детската хорова школа "Бодра смяна". Става солист на Представителния естраден ансамбъл при ГУСВ (1977-1985), учи във Вокалния факултет на Консерваторията в класа на Констанца Вачкова.
Още при своя дебют на Младежкия конкурс за забавна песен през 1978-а Орлин Горанов печели първо място с песента на Стефан Диомов "Интимно". В началото на 80-те завоюва няколко престижни международни награди - първа награда за изпълнение на немска песен на Шлагерфестивал в Дрезден през 1981-ва, трета награда на Интерталант в Чехословакия през 1983-та, втора награда на фестивала "Червеният карамфил" в Сочи през 1983-та. През 1984-та Горанов взима Голямата награда "Златният Орфей".
Песента му "Пътища обратни" по музика на Александър Бръзицов печели първа награда на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора". Пее на конкурси и концерти от Виетнам до Куба.
От 1989-а, година преди да завърши оперно пеене в Музикалната академия, Орлин Горанов е солист на Пловдивската опера. От 1994 г. има постоянни ангажименти във Фридрихщатпалас в Берлин, където изпълнява теноровите партии в някои от най-известните произведения, като "Травиата", "Трубадур", "Аида", "Риголето", "Бохеми" и др.
В попмузиката Горанов е известен с дуетите си с Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Марияана Попова.
Бил е водещ на тв предаване за музика, играе в спектакъла "Операцията" в Сатиричния театър.

Чуйте "визитката" на Орлин Горанов - песента "Светът е за двама", тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google