Изкуство Музика Бог води десницата на диригент

balgari.bg

Бог води десницата на диригент

Доц. Димитър Димитров е роден на 20 януари 1943 г. в София. Израства с православното църковно песнопение, тъй като неговите родители участват в братствения хор на Митрополитската катедрала "Света Неделя".
Завършва Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия през 1969 г.
От рано започва своето творческо и професионално развитие в църковната музика. От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм "Св. Неделя", а по-късно - помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, Димитров учи като извънреден ученик в Държавното музикално училище в София, а от 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност "Музикална педагогика". През 1968 г. става съосновател и художествен ръководител на Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласния", а през 1971-1977 г. е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.
В началото на 1978 г. е назначен за преподавател по църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", какъвто е и до момента.
От 1977 до 1990 г. доц. Димитров ръководи Представителния смесен хор на Врачанската митрополия. В периода 1999-2002 г. е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, филиал "Любен Каравелов" - Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по "Богослужебен ред" в Музикалната академия.
През 1991 г. по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен (Бавария) доц. Димитър Димитров става съосновател на Международното немско-българско културно дружество, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация "Европейски форум". Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика "Св. Богородица - Достойно есть", провеждат ежегодно Поморие.
Доц. Димитър Димитров е носител на църковен орден "Св. св. Кирил и Методий" І степен и златна монета "Писменост".

Интервю с брата на патриарх Неофит гледайте тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google