Изкуство Музика Гласът на България, омаял света

balgari.bg

Гласът на България, омаял света

alt

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934 г.
Баща й е ветеринарен лекар, писател, университетски преподавател, майка й е учителка по физика.
Когато Райна е на седем години, семейството й се премества в София. По желание на родителите си Райна започва да свири на пиано, а когато пее, си акомпанира на акордеон.
В Консерваторията Кабаиванска учи пиано и пеене. Като студентка е солист на Ансамбъла на Трудовите войски. Изявява се и в хора на Софийската опера.
През 1958 г. печели стипендия за специализация за шест месеца в Москва, но успява да си извоюва да отиде в Италия.
В Милано Кабаиванска се запознава и започва да учи с Дзита Фумагали-Рива – прочуто сопрано от 20-те години на миналия век, пяла целия италиански веристичен репертоар в най-големите световни театри с прочутите Карузо, Джили и др.
През април 1959 г. Кабаиванска печели оперния конкурс във Верчели заедно с Лучано Павароти и дебютира в ролята на Жоржета в "Мантията" на Пучини. Същата година пее и в "Палячи".
Следват участия в по-малки театри - в Сан Ремо, Мантуа, Тренто, Болцано. По-късно Райна Кабаиванска печели конкурса за млади изпълнители към школата на Ла Скала.
През 1967-а на сцената на Метрополитен Райна Кабаиванска дебютира като Бътерфлай - ролята, заемаща централно място в кариерата й. През 1973-та участва в постановката на "Сицилиански вечерни" под режисурата на Мария Калас.
Година по-късно се радва на огромен успех като Тоска в Ла Скала. През 1978 г. Кабаиванска е поканена от Херберт фон Караян да изпълни партията на Леонора в "Трубадур".
От 2001 година Кабаиванска провежда майсторски класове и в България - в Нов български университет.
През същата година в НБУ се основава фонд "Райна Кабаиванска", който присъжда национални и международни стипендии за обучение по оперно пеене.
Българката е обявявана за най-популярна личност на Италия пет пъти. Два пъти е била "Музикант на годината" на Ботуша.
Райна Кабаиванска е кавалер на ордена на Италианската република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството.
През 1994 г. й е присъдено най-високо отличие в Република България - орден "Стара планина" - за изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България.
През май 2013-а Райна Кабаиванска получи "Оскар" за кариера на Международните награди за опера "Оскар" в Болоня.

Източник: www.rainakabaivanska.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google