Изкуство Музика Световният бас

balgari.bg

Световният бас

Никола Гюзелев е роден на 17 август 1936 г. в Павликени.
Баща му, Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел на цигулка, а майка му, Елисавета, била шивачка, но като по-млада играела в самодейни театри.
Никола започва да пее от малък.
През 1954 година завършва средно образование в София, а 4 години по-късно - живопис в Художествената академия. От 1955 година учи пеене при тенора Илия Йосифов, а от 1960 г. - при баритона Христо Бръмбаров. Докато следва, е солист в Академичния хор "Георги Димитров" и в Ансамбъла на МВР.
В Народната опера дебютира на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Верди "Турандот".
През 1962 година е удостоен със златен медал от Международния младежки фестивал в Хелзинки, година по-късно взима първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София.
През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър "Реджо" и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди.
През 1994 година отново в Парма Гюзелев получава наградата "Златен Верди" - отличие, с което малцина в света са удостоени. Сред отличията, с които басът е награден, са орден "Кирил и Методий" - I степен, орден "Стара планина" - I степен, призовете "Златна лира", "Златно перо", "Комендаторе на Република Италия" и други.
Сред емблематичните за Никола Гюзелев роли са Ескамилио в "Кармен" на Бизе, Галицки в "Княз Игор" на Бородин, баронът в "Травиата" на Верди, Мефистофел във "Фауст" на Гуно и др.
Големият артист ни напусна на 16 май 2014-а.

От http://bg.wikipedia.org

Посетете и сайта на големия певец на адрес http://ghiuselev-opera.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google