Изкуство Музика Гласът, очертал границите на Българско

balgari.bg

Гласът, очертал границите на Българско

alt

Костадин Гугов е роден на 12 февруари през 1935 година в семейство на бежанци от Кукушкия край.
За голямата сцена го открива акордеонистът Стефан Демирев в началото на 50-те. Следва покана за участия в най-авторитетната концертна група по това време – на Борис Карлов, където 18-годишният Гугов пее със знаменитите Борис Машалов и Гюрга Пинджурова
Гугов е един от народните певци с най-много записи във фонда на Българското национално радио (има над 270 песни). Близо половин век работи в редакциите "Народна музика" при БНР и БНТ, издава няколко плочи с музикалната компания "Балкантон", записва с Ансамбъл "Пирин".
Песенното богатство на Македония дава облика на Костадин Гугов. Но освен македонски той изпълнява и стари градски песни, както и някои популярни народни песни от Мизия и Тракия.
В репертоара на Гугов има песни за комити и революционни борби, за майчина обич, любовна мъка, за тъгата по родния край, гурбетчийството. Сред най-известните песни на Гугов "Море пиле, славей пиле", "Море сокол пие", "Болен ми лежи Миле Попйорданов", "Айде пушка пукна", "Разболе се мойто либе", "Биляна платно белеше", "За кого ги чуваш, Дано, очите". В дискографията на певеца присъстват и някои от вечните песни на България - за Райна Попгеоргиева, "Белите манастири", "Два бука", "Драгиева чешма" и др.
В своята звукозаписна дейност Костадин Гугов е работил с някои от най-продуктивните композитори и аранжори в областта на народната музика, като Александър Кокарешков, Коста Колев, Димитър Динев, Христо Тодоров, Емил Колев, Кирил Стефанов, Христофор Раданов.
Нищо "звездно" не могат да си спомнят близките на Гугов в неговото поведение, напротив - на селски сбор, на сватба или в кварталната кръчма, често съпровождан от полупрофесионален акордеонист, той щедро раздава таланта си на приятели и на непознати.
Костадин Гугов си отиде от тоя свят на 31 януари 2004 година.

Чуйте "Ако умра ил загина" тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google