Изкуство Музика "Върви, народе възродени!"

balgari.bg

"Върви, народе възродени!"

altПанайот Пипков е роден на 21 ноември 1871 година в Пловдив.
От ранна възраст учи цигулка и пише стихове. Бил е любител актьор в пловдивска и в софийска трупа, играе и в Театър "Сълза и смях", по-късно със съдействието на артистите заминава да учи музика в Милано.
От 1899 г. Пипков е диригент на музикалните дружества във Варна и Русе, учителства в Ловеч и София, води самодейни хорове и оркестри и създава много творби за тях.
През 1918 г. става диригент в Свободния театър, където поставя оперетите "Царицата на чардаша", "Розата на Стамбул" и "Есенни маневри".
Панайот Пипков е хормайстор на Народната опера в София, артист и музикант в Софийския драматичен театър, капелмайстор на Градската духова музика.
Панайот Пипков е автор на две детски оперетки, китки от народни песни и маршове за духов оркестър, клавирни пиеси, хорови песни, пиеси за цигулка, театрална музика и др. Клавирните му пиеси са едни от първите български образци в жанра. От хоровите му песни най-популярни са "Химн на Кирил и Методий" (1901) и "Сладкопойна чучулига" (1903), които включва в детската си оперетка "Щурец и мравка" (1910). Другата негова оперетка - "Деца и птички", добива широка популярност. Детските и училищните му песни са издадени в три сборника.
Музиката към химна на Кирил и Методий Пипков създава в час по пеене в петокласното мъжко училище в Ловеч, когато вижда как един ученик вглъбено чете стихотворението на Стоян Михайловски. Пипков взима тебешира и още преди да е свършил часът, на черната дъска са подреждат нотите на безсмъртната творба.
Едва ли има българин - у нас и по света, който да може да си представи 24 май без "Върви, народе възродени"...
Маестрото умира на 25 август 1942 г. в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google