Изкуство Музика Наричат го детето чудо

balgari.bg

Наричат го детето чудо

altВаско Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София. Започва да взима уроци по цигулка, когато е едва на четири. На седемгодишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по късно записва със Софийската филхармония ппървия си албум под диригентството на Константин Илиев. На десет години детето чудо заминава за Москва, където учи в музикално училище за даровити деца. В следващите седем години Васко Василев печели международни конкурси в Париж, Генуа и Лондон.
През 1988 г. Васко се премества в Лондон и само за една година печели няколко престижни европейски награди, включително и отличието "Николо Паганини". В британската столица той провежда следдипломна квалификация в Кралския музикален колеж, а през 1994 г. печели конкурс за концерт-майстор в британската кралска опера "Ковънт Гардън". Като неин солист и артистичен директор той става най-младият концерт-майстор в историята на оркестъра на лондонската опера. Следват концерти по фестивали във Великобритания, Испания, Италия, Китай, Япония, Щатите и т. н.
Васко Василев е създател и лидер на своя собствена група - квартет "Лауреат", в който участват само носители на престижни международни награди. Друг негов проект е Voodoo Orchestra.
Василев изпълнява и класически призведения, и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява с помощта на електронни средства. Концертира в цял свят. Професор е в Лондон и Валенсия.

Източници: http://bg.wikipedia.org и http://avtora.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google