Изкуство Музика Живот, посветен на църковната музика

balgari.bg

Живот, посветен на църковната музика

altПетър Динев е роден на 14 юли 1889 г. в костурското село Куманичево (днес Лития в Гърция). Учи в Духовната семинария в Истанбул, а по-късно изучава композиция в Санктпетербургската консерватория и право в университета в северния руски град.
От 1919 година Динев преподава източна музика в Казанската консерватория. През 1922-ра идва в България и до 1924 година работи като гимназиален учител по музика. От 1925 до 1936 година е преподавател по църковна музика в Държавната музикална академия, а от 1926 до 1944 година е учител в Духовната семинария и доцент по църковна музика в Духовната академия.
След 1944 година Петър Динев работи като инспектор по музика и подначалник на културно-просветното отделение към Светия синод. Починал е през 1980 г.
Делото на протопсалт Петър Динев като музиковед, композитор, педагог и диригент е огромно и с важно значение. Наред със своите светски творби – хорови, солови и инструментални, Динев неуморно работи и за издигане нивото на българското църковнопевческо дело и създаване на българска църковна хорова традиция.
Като отличен познавач на византийската нотация Динев е направил достъпно източното църковно пеене чрез своя колосален труд - превода на 1300 печатни страници източни песнопения от византийска невмена нотация на съвременна западна. Освен това композиторът хармонизира и обработва български народни песни от Македония.
Автор е на "Литургия на св. Йоан Златоуст" в източен стил върху източноцърковни напеви (1926), Великопостен концерт "На реках Вавилонских" (1927), "Народна литургия на св. Йоан Златоуст" (1929), "Общодостъпна народна литургия на св. Йоанна Златоуста" (1929).
Съставя сборниците "Песни и молитви за православните християнски братства" (1933), "Църковнопевчески сборник с песнопения за всенощно бдение и литургия" (1941) и Сборник, съдържащ св. Литургия на св. Йоан Златоуст и 50 подбрани религиозни песни" (1947).
Динев е автор на изследванията "Сходство между народните и църковните мелодии" (1955), "Рилската църковнопевческа школа в началото на XIX век и нейните представители" (1957) и "Народнопесенни елементи в българския църковен напев" (1959).

Подробности за живота и делото на композитора помества сайтът "Православна младеж"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google