Изкуство Музика Магьосникът на кавала

balgari.bg

Магьосникът на кавала

altТеодосий Спасов е роден в Исперих на 4 март 1961 година. Завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Свири с много фолклорни състави и с именити български и чужди музиканти, сред които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатоли Вапиров, с групата на индийския перкусионист Трилока Гурту и др. Работил е с ирландската формация "Ривърденс", а от 1994 до 1999-а е бил артистичен директор на ансамбъл "Филип Кутев".
През 1995 година списание "Нюзуик" нарежда българина сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "Най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр."
Теодосий наистина е разработил свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между фолклора, джаза, класическата музика.
Носител е на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), "Музикант на годината" (1997 и 2002), статуетката "Аполон Токсофорос" за дългогодишно ярко присъствие в българския музикален живот (2001). От март 2008-а има звезда на Алеята на славата редом с Лили Иванова, Валя Балканска, Ибряма и Васко Василев.
Теодосий Спасов е издал повече от 20 албума, в които са включени негови изпълнения - солови или с музикални формации. Първият - "Дългият път", излиза през 1986 година. После по дългия път към световната слава и признание следват албумите "Пясъчното момиче" (1989), "Отвъд границите" (1995), "Приказно трио" (1998), "На трапеза" (2000), "Срещнато по пътя" (2001), "Нестандартни стандарти" (2003) и др.
Нестандартният музикант ще остане в историята на модерната българска музика като първия изпълнител, свирил джаз на народен инструмент.
Музиковедът Лозанка Пейчева посвещава на Теодосий раздел от книгата си "Между селото и вселената".

Източник: http://bg.wikipedia.org

Едно уникално изпълнение на виртуоза чуйте тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google