Изкуство Музика Времето има вкус на... рок

balgari.bg

Времето има вкус на... рок

altКирил Маричков се ражда на 30 октомври 1944 година в София. Потомък е на известна фамилия архитекти и юристи.
Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са с легендарната рокформация "Бъндараците", създадена през 1962-ра.
В легенда се превръща самият той обаче с "Щурците". Групата е създадена през 1966 г., а името й е избрано след конкурс в радиопредаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие - рокендрол, хардрок и прогресив-рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на групата. Сред създадените от него песни са хитове като "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят", "По пътя".
С "Щурците" Маричков прави 12 албума, групата е сред музикалните явления на двайсети век.
След като "Щурците" спират да работят заедно, Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм "Вчера", включващ песента "Клетва". Пише и музиката към филмите "Адио, Рио", "Индиански игри", тв селиала "Дунав мост". Издава два солови албума ("Зодия Щурец" и "Искам да кажа"), в записите на които участват както гост-музиканти, така и останалите членове на "Щурците".
През 1992-ра, заедно с Константин Марков от "Тангра", Маричков основава Радио "Тангра". В Радио Star FM композиторът води авторското предаване "Вкусът на времето", в което представя музиканти, превърнали се в рок-жалони на световната сцена.
През лятото на 2007-а бандата се събра за турнето "40 години "Щурците". През 2008-а култовата група подари на феновете си албума "На прага на сърцето" и грандиозен концерт ва Зала 1 на НДК.
В началото на 90-те години на миналия век рок-музикантът активно се включва в движението на демократичната опозиция. През 1990 г. е избран за народен представител от листата на коалиция СДС в 7-ото Велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания "Щурците" записват популярната песен "Аз съм просто човек", която се превръща в неофициален химн на опозицията.

Обширно интервю на Кирил Маричков за сайта Metal katehizis разкрива много за човека и твореца

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google