Изкуство Музика Ще продължава да пее

balgari.bg

Ще продължава да пее

altЙорданка Христова е родена на 10 септември 1943 година в София.
Първия си запис бъдещата звезда прави през 1963-та, когато изпява "Серенада" по музика Иван Маринов.
Възпитаничка е на първия випуск професионални изпълнители в България, завършва класа на Милчо Левиев. На голямата сцена Йорданка стъпва през 1964-та.
Още през 1967-а Йорданка грабва "Златният Орфей", Следват поредица наши и международни отличия, след които втора награда в полския град Сопот през 1969-а, втора награда на Шлагерфестивал в Дрезден през 1972-ра, диплом от феста "Славянски базар" в белоруския град Витебск през 1995-а и др.
Магнетичната изпълнителка е изпяла хитове на Петър Ступел, Димитър Вълчев, Йосиф Цанков, Морис Аладжем, Найден Андреев, Зорница Попова, Тончо Русев, Стефан Димитров и др.
Гастролирала е в 36 държави. В репертоара си от над 350 песни има изпълнения на 15 езика. Два от 16-те й албума са изцяло на испански език, а "Тути-фрути" - с евъгрийни на няколко езика.
Йорданка Христова е изнесла над хиляда самостоятелни спектакъла.
Носителка е на Годишната награда за цялостен принос към българската музика от 2004 г., присъдена й от Телевизия ММ.
Първият сезон на музикалното реалити за млади таланти "Мюзък Айдъл" в България ще бъде запомнено и като предаването, в което Йорданка Христова като председател на строгото жури даде път на бъдещи попзвезди.
През лятото на 2009-а с концертно турне певицата отбеляза юбилеите на четири свои неостаряващи хита - "Тежък характер" на Стефан Димитров и Миряна Башева, "Предесен" на Тончо Русев и Владимир Голев, създадени прези 30 години, с баладата на Митко Щерев и Калин Донков "Нека честно откажем" Йорданка печели Голямата награда на Международния фестивал "Златният микрофон" в Турция през 1979 г., а "Влюбена в живота" на Стефан Диомов и Надежда Караджова е изпята преди две десетилетия.
Живота си Йорданка Христова свърза и с Куба, певицата е председателка на Фондация "Хосе Марти" към Посолството на Осторва на свободата у нас, оглавява и Българската изпълнителско-продуцентна асоциация.

Източник: www.yordanka.com

В интервю за списание "Тема" примата разказва за нещата, която са я вълнували през годините.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google