Изкуство Музика Виртуозът на струните

balgari.bg

Виртуозът на струните

altМинчо Минчев e роден на 17 септември 1950 г. в Габрово. Едва 4-годишен, започва да свири на цигулка, на 9 е, когато изнася първия си самостоятелен концерт. От 1963 г. стартира неговата кариера като солист на големи оркестри.
От 1963 до 1967 г. Минчев става лауреат на всички национални конкурси за инструменталисти. Лауреат е на международни конкурси като "Х. Виенявски" (Полша), "Николо Паганини" (Италия), където е отличен с Втора награда (без присъдена първа), "Карл Флеш" (Великобритания) и други.
От 1975 е солист на Софийската и на Варненската филхармония. Българската държава купува за виртуоза цигулка "Страдивари 1716 - Барон Витгенщайн", на която той свири от 1977 г.
От 1990-а Минчев преподава цигулка във Висшето училище "Фолкванг" в германския град Eсен.
Бил е солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др.
Свирил е в Карнеги Хол - Ню Йорк, Кенеди Сентър - Вашингтон, Болшой театър и зала "Чайковски" - Москва, Фестивал Хол и Роял Албърт Хол - Лондон, и др.
Големият цигулар води у нас майсторски класове за млади изпълнители.

Още - на www.trud.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google