Изкуство Музика "Хубава си, татковино!"

balgari.bg

"Хубава си, татковино!"

Емануил Манолов е роден на 7 януари 1860 година в Габрово.
Напуска родния си град след Освобождението, известно време остава в Свищов, където пее в хора на Георги Байданов, в Букурещ и Одеса, докато се установява в Москва. В руската столица Емануил Манолов две години учи пиано, флейта и хармония в консерваторията, тук прави и първите си композиционни опити.
През 1885 година се връща у нас, свири в духовия оркестър на Първи софийски полк и преподава пеене в Педагогическото училище в Казанлък от 1886 до 1888-а. По-късно пее в Катедралния хор на Г. Байданов в Пловдив. Капелмайстор е на духовия оркестър на XXI пехотен полк в Асеновград (1890-1899), където записва народни песни, включени по-късно в "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина".
От 1899 година до края на живота си Емануил Манолов е капелмайстор на XIII шипченски полк и диригент на любителския хор и оркестър на читалище "Искра" в Казанлък. Тук създава голяма част от своите произведения. В Казанлък е премиерата на първите две действия на първата българска опера - "Сиромахкиня", която Манолов композира през 1900 година.
Творбите на Емануил Манолов са написани за професионални и любителски състави. Основен жанр, в който Манолов създава музика, е хоровата песен. Голяма част от произведенията му, отпечатани в музикалната библиотека "Славееви гори", са детски и училищни песни. Сред хоровите творби популярни са песента "Каква мома видях, мамо" и китките "Мама Иванчу думаше" и "Повей, повей, буйни ветре", публикувани в музикална библиотека "Звукове".
Емануил Манолов е автор на китки за смесен акапелен хор, китки за смесен хор и пиано, литургични песнопения, маршове, пиеси за духов оркестър.
Сред най-изпълняваните негови песни е безсмъртната "Хубава си, татковино".
Емануил Манолов е починал на 2 февруари 1902 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google