Изкуство Музика "Нека да е лято"

balgari.bg

"Нека да е лято"

Един от най-известните ни съвременни композитори на популярна музика - Стефан Димитров, е роден на 28 май 1949 година в София.
През 1972 година завършва Теоретичния факултет на Национална музикална академия. Първата му композиция "Пея, защото искам, ако не искате - не слушайте" е създадена по стихове на Блага Димитрова. Основател е и музикален ръководител е на театър "4+4".
Стефан Димитров пише поппесни, повечето от които стават хитове - "Нека да е лято", "Дано", "И замириса на море", "Събота късен следобед", "Там". Негова е музиката към филмите "След края на света", "Съдията", "Спас и Нели", "Фатална нежност", автор е на музика за театрални постановки и телевизионни продукции.
През 80-те година на двайсети век Стефан Димитров работи с формациите "Вариант Б" и "Домино". Записва дуети с Богдана Карадочева, която е негова не само творческа, но и житейска половинка, пише музика за Васил Найденов, Емил Димитров, Лили Иванова, формация "Тоника".
Професионалният му път преминава през Обединение "Музика" и Българското радио. През 1992 година става директор на Канал 1 на Българската национална телевизия, през 1996 г. е генерален директор на Нова телевизия, а за кратко през 1997 г. - отново на БНТ. След това до 2001 г. е изпълнителен директор на Нова телевизия. Член е на Съвета за електронни медии.
Стефан Димитров е автор на предаванията "Екип 4", "Форум", "Преди новините" в БНТ, и "В 3 минути", "На 4 очи", "Открито студио" в Нова телевизия. Създава почти всички песни за популярното актьорско трио "Клуб НЛО".
По случай шейсетия си юбилей през лятото на 2009-а композиторът подари на почитателите си нов албум, съдържащ 17 композиции в стил "Миднайт".

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google