Изкуство Музика Биг бенд легендата

balgari.bg

Биг бенд легендата

На 8 декември 1934 година в София в семейство на интелектуалци се ражда Вили Казасян.
Бъдещият композитор, диригент, аранжор и пианист завършва ВМЕИ през 1957 г. и постъпва в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория, днес - Национална музикална академия.
Дебютът на Вили Казасян като музикант е през 50-те години, когато започва да свири на пиано в "Джазът на младите", свири и в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава "Студио 5". От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на Комитета за телевизия и радио. Повече от 35 години името му се свързва с Биг бенда на Българското национално радио, чийто диригент е.
Вили Казасян пише детски песни, филмова музика ("Ян Бибиян", "Неочаквана ваканция", "Горещи следи"), музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Голяма е заслугата му за развитието на фестивала "Златният Орфей", на телевизионния конкурс "Мелодия на годината", създател е на първото музикално реалити у нас - радиоконкурса "Тромбата на Вили".
Много български попзвезди дължат звездната си слава на усета на Маестро Казасян да открива таланта и потенциала у младия изпълнител.
Песни на Вили Казасян изпълняват популярни групи, певци и актьори. Гост-диригент е на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участва на фестивалите в Атина, Дрезден, в полския град Сопот и др.
С участието си в журито на песенното реалити "Мюзък Айдъл" (2007-2008) Маестро Казасян за последен път вложи своя талант в младото поколение български изпълнители.
Вили Казасян почина на 12 юли 2008-а.

Видеоматериал за големия композитор излъчи БНТ

Интервю с Вили Казасян помества e-vestnik.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google