Изкуство Музика От Церово до "Ла Скала"

balgari.bg

От Церово до "Ла Скала"

Елена Николай (с рождено има Стоянка Николова) е родена на 24 януари 1905 година в с. Церово, Пазарджишко. От тригодишна до завършване на прогимназията живее в Панагюрище.
Завършва Американския колеж в Самоков. По това време бъдещата Елена Николай решава, че трябва да учи пеене. Съдбата я среща с големия педагог и певец Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в Консерваторията. На първия конкурс - пеене, красавицата се представя блестящо, но на втория - солфеж и пиано, се проваля.
Тогава Елена Николай заминава за Съединениет щати, където работи и учи философия и италиански в град Оберлин, Охайо. След известно време попада в най-реномираната музикална академия - "Джузепе Верди" в Милано.
През октомври 1930 г. българката "грабва" журито с ролята си на Далила от операта на Верди и я приемат. Оттогава датира и познанство й с нейния учител проф. Пинторно. След като завършва академията с отличие, тя се утвърждава на най-големите оперни сцени в Италия.
През сезона 1934-1935 г. дебютира като Азучена в "Трубадур" на Верди в малкото италианско градче Сало. В Кремона пее с Бениамино Джили и Джина Чиня, в Неапол пее в "Кавалерът на розата", дирижиран от самия Рихард Щраус. В продължение на 22 сезона Елена Николай е желан гост в града под Везувий.
Българката се налага като най-добрата изпълнителка на Азучена, Амнерис, Адалджиза в "Норма" (с Мария Калас в главната роля), Сантуца в "Селска чест", Далила в "Самсон и Далила" на Камий Сен Санс. Изпълнява блестящо Верди, руски композитори, Вагнер.
През 1963 г. Елена Николай напуска оперната сцена, но стартира своята кинокариера. Снима се във филми на най-големите имена от ранга на Виторио де Сика.
Световноизвестната българка умира на 23 октомври 1993 г. в дома "Верди" в Милано, построен от легендарния композитор за последно убежище на старите музиканти.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Мигове от живота на българо-италианската оперна прима проследява вестник "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google