Изкуство Музика Първата дама на бг джаза

balgari.bg

Първата дама на бг джаза

Камелия Тодорова е родена на 21 януари 1954 година в София.
Бъдещата джаз-звезда завършва естрадния отдел на Консерваторията при Ирина Чмихова.
Още при дебюта си на Втория джазфествал в София през 1978 г. Камелия си извоюва славата на най-добрата в жанра.
През 1979 година се явява на конкурса за млади джазпевци в Люблин (Полша) и печели II награда, както и специалната награда "Дюк Елингтън". Същата година участва на фестивалите в Индия "Джаз ятра", където се представя с ритмичната секция на Стен Гец, и "Джаз джембъри" във Варшава.
В началото на 80-те Камелия Тодорова включва в репертоара си и попмузика, от този период са големите й хитове "Стая на релси", "Прошепнати мечти", "Не ме гледай така".
Печели Голямата награда на "Златният Орфей" за изпълнители (1980 г.), Голямата награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, 1982 г.), поканена е на концерти в Малта и в шоу-програми на Фридрихщадпалас (Берлин).
Снима се във филмите "Прилив на нежност", "Бон шанс, инспекторе" и "Търновската царица", където пресъздава незабравими образи.
През 1983 г. Камелия Тодорова емигрира в Западна Германия, където променя музикалния си стил и под знака на "Върджин" (Германия) издава два успешни сингъла - "Bursting at the Seams" и "Chain of Fools", които намират място в Топ 80 и Топ 40.
През 1990-а певицата се връща в България. Тук издава албумa "2 Souls in 1". През 1998 и 1999 г. участва в концертите, посветени на 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин и Дюк Елингтън.
Камелия Тодорова е редовен гост на софийския джазфест "Мюзик джем" и на джазфестивала в Банско.
В началото на 2000 г. реализира заедно с театрална трупа "4xС" спектакъла "Сбъднат грях" в театър "София", където като певици дебютират дъщерите й, близначките Мириам и Рахел.

Интервю с певицата прочетете във вестник "Сега"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google