Изкуство Музика Тракийският глас

balgari.bg

Тракийският глас

Стефка Съботинова е родена на 2 април 1930 година в старозагорското село Розов кладенец.
Предците й са преселници от Беломорска Тракия, от тях изпълнителката наследява огромно фолклорнопесенно богатство. Започва да пее 5-годишна. Още като ученичка в Пловдив през 1947-а получава покана да работи работи в Националното радио. Там обаче попада седем години по-късно.
С ансамбъл "Филип Кутев", където е хористка и солистка, Съботинова гастролира в най-големите концертни зали по света.
В началото на седемдесетте постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българската телевизия и радио и във формацията "Мистерията на българските гласове".
Стефка Съботинова е единствената певица със солови песни в първия албум на Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". В него са включени "Притури се планината" и "Мър Станке ле". Още тогава "Притури се планината" е използвана в саунтрака на лентата "Исус от Монреал" (1994). Аранжиментът на фолклорното парче е на Жаки Анона.
Съботинова има издадени два самостоятелни диска и един дуетен албум с Тинка Пешева, с която изпълняват хумористични народни песни, сред които "Цонке ле, чушко червена", "Заплакал е стар бял дядо" и "Овдовяла лисичката".
Репертоарът на Съботинова е изграден от песни от Тракийската фолклорна област.
През юни 2010 г. Съботинова бе удостоена с най-високото наше отличие - орден "Стара планина" първа степен.
Тракийският славей си отиде на 30 юли 2010-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю със Стефка Съботинова помества списание "Бела"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google