Изкуство Музика Мила от България

balgari.bg

Мила от България

Виртуозната цигуларка Мила Георгиева е родена на 21 февруари 1976 година в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка, когато е едва на 4 години, защото иска да е като сестра си, която вече се занимава с музика. Година по-късно е научила по слух целия концерт на Вивалди, правят специално за нея мъничка цигулка, обучава я Сашо Серафимов, колега на баща й от "Софийски солисти".
На 8 години Мила отива на първото си турне - в Испания, с камерния оркестър на Музикалното училище, на 9 свири в дует с Минчо Минчев. Сетне, на 14-годишна възраст, блестящата млада цигуларка започва да учи в "Джулиърд скул" в Ню Йорк и в "Гилдхол скул" в Лондон.
Лауреат е на Първа награда от фестивала "Моцарт" на фондация "Орфеум" - Цюрих. В Япония е записала четири компактдиска за RCA Victor. От сезон 2002 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт - най-младият в историята му.
Свирила е с най-големите диригенти - на Летния фестивал Ravinia в Чикаго с Кристоф Ешенбах, като солист на Gewandhaus Orchestra - с Херберт Бломщед и Курт Мазур, с Филхармоничния оркестър на Осака и Мичийоши Инуе, с Бамбергските симфоници под палката на Жорж Претр, с оркестър "Тонхале" с Ричард Хикокс и др.
В Щутгарт Мила свири на "Страдивариус" от 1703 г. Инструментът е купен за предишния концертмайстор на оркестъра. Притежава цигулка "Зимунтович" - дело на поляк от еврейски произход, много ценена в Ню Йорк.

Видео гледайте тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.