Изкуство Музика Събирачът на "мистерии"

balgari.bg

Събирачът на "мистерии"

Музиковедът Николай Кауфман е роден на 23 септември 1925 година в Русе.
Завършва Музикалната академия с тромпет и музикална теория през 1952-ра. До 1988 г. работи в Института по музикознание (днес сектор "Музика" в Института за изкуствознание) в­ БАН, после -­ в Института за фолклор към­ БАН. От 1978 г. е професор в ДМА. Член-кореспондент е на БАН от 1997 г.
Носител е на медал "Марин Дринов" и награда "Паисий Хилендарски".
Теоретичните изследвания на Кауфман и неговата теренна дейност, която включва записи на над 30 хиляди народни песни и инструментални мелодии, са основополагащи за съвременната българска фолклористична наука.
Николай Кауфман е автор на над 1000 обработки на български и еврейски (сефарадски и ашкеназки) народни песни за различни хорови и инструментални състави. Създал е клавирни пиеси, сред които четири тома "Антология на българските метроритми" за пиано.
Негови обработки на фолклорни песни са включени в световноизвестните албуми "Мистерия на българските гласове" на швейцарския продуцент Марсел Селие. Във втория албум, получил наградата "Грами" през 1990-а, Н. Кауфман има три авторски хорови песни.
Акад. Николай Кауфман е автор на музиката за танцови постановки "В момини двори", "По жетва", "Капанска сюита" и др., на песни за академичен и детски хор, сред които най-популярни са "Мома лозе садила", "Руси дошли", "Заро моме", "Цвето моме", "Петруно, пиле шарено", на триптих "Сефарадски еврейски песни" и много други.
Сред изследванията му се открояват "Българската многогласна народна песен" (1968), "Български градски песни" (1968), "Българската сватбена песен" (1976), "Погребални и други оплаквания в България" (1988), "Неделински двуглас" (2002) и др. 

Източник: www.ubc-bg.com

Интервю с Николай Кауфман може да прочетете тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google