Изкуство Музика Израснала в люлка от песни

balgari.bg

Израснала в люлка от песни

Народната певица Надка Караджова е родена на 14 март 1937 г. в село Триводици, Пловдивско.
Едва 16-годишна, става част от Държавния ансамбъл на народни песни и танци с диригент Филип Кутев. В този състав Караджова остава в продължение на 40 години.
Пее в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България". През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет "Славей", с който изнася безброй концерти в България и по света.
През 1978 година "Заблеяло ми агънце" в изпълнение на Надка Караджова печели наградата на радиоконкурса Би Би Си 2. В Англия е издадена плоча "Блеещите балкански агънца", в Япония излиза диск с песни на Надка Караджова, квартет "Славей" и сестри Бисерови от поредицата "Българската полифония".
През 1994 година името на пазарджишкия славей е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
Успоредно с хоровия репертоар певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.
Надка Караджова е носителка на орден "Кирил и Методий", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо" и др.
В пазарджишкото село Левски се провежда конкурс "С песните на Надка Караджова".
Божественият глас ни напусна на 3 януари 2011-а.

От http://bnt.bg

Още за тракийския славей разказва вестник "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google