Изкуство Кино Актьор и за тъжни, и за смешни роли

balgari.bg

Актьор и за тъжни, и за смешни роли

Константин Коцев е роден на 4 юни 1926 г. в Истанбул. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1950 а и актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1958 г. при проф. Кръстю Мирски.
Играе един сезон в Бургаския театър, после се присъединява към основателите на Сатиричния театър, на чиято сцена стъпва през 1959 а и остава до 1984 г. След това шест години - до 1990-а, е част от трупата на Театър "София", а след 1990 г. е на свободна практика.
Малцина знаят, че Константин Коцев е сред създателите на баскетболната школа в България.
На сцената пресъздава незабравимите образи на Жевакин в "Женитба" на Гогол, Тартюф в едноименната комедия на Молиер, Брюлевич в "Кандидати на славата" от Вазов, Гоца Герасков в "Суматоха" и Исай в "Януари" на Радичков и др.
Верен на любовта към театъра остава до края на живота си. Последният му спектакъл е в Театър 199 - "Слънчеви момчета" на Нийл Саймън.
Според критиката най-голямото постижение на Коцев и като актьор, и като режисьор е моноспектакълът му "Дневникът на един луд" от Гогол.
Дебютът му в киното е в комедийната лента "Две победи", заснета през 1956-а. Следват "На малкия остров", "Първи урок", "Инспекторът и нощта", "Привързаният балон", "Шведските крале", "Топло", "Шарен свят", "Къщи без огради", "Нощните бдения на поп Вечерко", "Равновесие" и др.
През 1969 г. е удостоен със званието "Заслужил артист", през 1980 г. - с "Народен артист", а през 2003-та - с отличието "Златен век".
Константин Коцев почина на 4 август 2007 г.

Вижте интервюто му за www.slavishow.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google