Изкуство Кино Бг филмът на всички времена дело на епохален режисьор

balgari.bg

Бг филмът на всички времена дело на епохален режисьор

Методи Андонов е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Пернишко. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ през 1955-а. Режисьорската си кариера започва на сцената на Бургаския театър. Там работи четири години, след което се връща в София и се присъединява към трупата на Сатиричния театър.
Именно Методи Андонов завежда на театралната сцена големия ни разказвач Йордан Радичков, "тъй както едно дете се хваща за ръка и се въвежда в църквата, за да му бъдат показани нейните тайни, нейните светци, както и рая и ада й" - по думите на писателя. Андонов поставя първата му пиеса - "Суматоха".
На театрална сцена Андонов поставя "Предложение. Сватба. Юбилей" на Чехов, "Чичовци", "Михаил Мишкоед", "Ревизор", "Старчето и стрелата" и много други. Преподава режисура в академията. 
През 1968-а снима първия си филм - "Бялата стая", и печели голямата награда "Златна роза" във Варна и първа награда на кинофестивала в Делхи. В "Бялата стая" Апостол Карамитев изиграва една от най-големите си роли. През 1971 и 1973 г. Андонов екранизира две произведения на Богомил Райнов - "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Голямата скука". 
По същото време работи и върху филма, с който завинаги ще остане в златния фонд на българското кино - "Козият рог" (1971), където изгрява талантът на Катя Паскалева и Антон Горчев. Филмът печели призове от кинофестивалите във Варна, Карлови Вари (награда на критиката), Чикаго и Сантарен (Португалия).   
Методи Андонов умира внезапно на 12 април 1974-та само на 42 години. 


Още за големия режисьор - на сайта на в. "Стандарт"
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google