Изкуство Кино Актьор за бунтарски роли

balgari.bg

Актьор за бунтарски роли

Актьорът Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва механотехникум в родния си град, през 1969-а става републикански шампион по джудо. Работи като радист, кандидатства в полицейската школа в Симеоново, но съдбата го отвежда в театралната академия.
Дипломира се във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Играе на сцените на Младежкия и Военния театър, но само до 1983-та, когато се отдава изцяло на киното. Изиграва близо 40 роли на големия екран. Емблематична и за Иванов, и за новото българско филмово изкуство е ролята му в лентата "Всичко е любов" на режисьора Борислав Шаралиев.
Иван Иванов се снима и в "Лавина" (1981, реж. Христо Писков и Ирина Акташева), "Комбина" (1982, реж. Никола Рударов), "Мярка за неотклонение" (1983, реж. Мая Вапцарова). Може да се каже, че няма филм, концентрирал младежкия бунт срещу системата, без негово участие в главна роля.
Работи с режисьорите Зако Хеския ("Нощем с белите коне", 1985), Иван Андонов ("Мечтатели", 1986) и др., снима се в телевизионния сериал "Гори, гори огънче" на режисьорката Румяна Петкова (1994).
Първата си книга с разкази и стихове - "Този живот, онзи живот", Иван Иванов издава в началото на 90-те. После идват още две - "Отговори" и "7 часа разлика". 
С Румяна Петкова Иванов работи и във филма "Другият наш възможен живот" (2004), като отново си партнира със звездата Ваня Цветкова, както в "Комбина" 22 години по-рано.
Сред последните роли на актьора са образите му в "Стъклени топчета" на Иван Черкелов (1999) и "Асистентът" на Илия Костов.

Пълната филмография на Иван Иванов вижте тук

Как живее актьорът днес, разказва в интервю за www.blitz.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google